Blogger Layouts

Thursday, December 30, 2010

Da Akhir Tahun Ponnn!!!!`

xtau r ape yg ak da buat sepanjang tahun nie.. tp wt mse skrg, saat2 terakhir tahun 2010 ni, keje ak tgk drama korea, tatap novel, tido.. tu jela keje ak sebab skrg tgh cuti sem..kahkahkah memang la tu keje yg boleh dibuat..

bosan tu xtau nak kata la...  makan dalam beb..hurmmmm..
harap2 tahun depan 2011, azam baru, hidup baru, semuanya aku nak baru.. tahun nie byk tol dugaan, ujian n macam2 ag la, xtau nk kata cmne ag...n malas aku nak ingat ag tntg pe2 yg wt aku makan hati nie, semua tue perlu berambus dari ingatan aku sebelum munculnya tarikh 1/1/2011............

actually saje je tulis cmni, tengah seteres.. xde modal nak tulis ape, aku tulis jela cmni kan.. org cuti hepy2 je, tp aku cuti makan dalam plak..hurmmm.. pape pn, hidup mesti diteruskan, perjuang mesti ditamatkan hingga ke akhirnya..(ntah pape la yang aku tulis nie)..

Tuesday, December 14, 2010

JALAN-JALAN

Tak terkata2 skrg nie.. bosannye, xtau nk wt pe.. 
hari tu ade gak g jalan kt Melaka, ni sume gara my sis yg beria2 ajak kiteorg tgk wayang cte NARNIA.. tp mule2 smpai tempat tu, kononnya nk parking kete kt dalam bangunan la tp last2 parking kt luar gak sbb nk parking kt dalam bangunan tu xjumpe jalan masuk, dk 3x gak la pusing2 c2, org keliling da tgk len macam je...kahkahkah.. nsb bek best cte tu, xde la sia2 ak g sne.. ak tgk ade yg terlbh feel pn ade tgk cte 2, sdh sgt agknye kot..ish3..

pas da tgk wayang tu kn, jalan2 plak lepaskan tension.. boring duk uma la katakan..

pastu g Jaya Jusco, tujuan g c2 nk novel ak je.. igtkan nk bli sambungan novel Tombiruo tu, skali xjumpe plak, tibe2 ak nmpk nvel yg best plak, ak pn pe ag sampai duk bersila kt c2 tgk sume novel.. rs cm nk beli sume je, tamak2... last2 ak beli 3 novel jela.. tu pn dkt abis rm100, byk kot tu..

da beli2 tu, g surau x solat ag.. hehehe nsb bek igt ag kan.. syok sgt tgk buku smpi lupe nk tunaikan kewajipan.. len x jgn wt cmtu ag tau, xelok3.. dah kul 5.30p.m, arrrgggghhhh da lewat sgt da nie, kang xpasal2 abah kat uma da bising2 blk lewat sgt.. nak blk tu sempat ag bli McD.. teringin nk mkn burger plak..hehehe.. pas2 singgah2 tgk kerepek ag.. ishhhh3 smpi uma kul bpe la jap ag ni, hari nak gelap.. hujan nk turun... ni la akibatnye kalau xde kawalan ibu bapa.. ikt kepala sndiri je kn..

sampai uma da kul 7.30.. hehe nsb bek abah ngn ibu x bisg.. syg r ibu abh.. pnt gak jalan2 1 hari suntuk tu.. tp pape pn mmg best n excited sgt2...

tag ke 5

thanks cik nisa ... sy akan jawab sejujurnya...hehe
 
1) Apa benda yang paling penting dalam hidup korang?
cita2 la kan.. kalau xde cita2, cmne nk dapat keje.. kalau xde keje, cmne nk dapat duit (duit ley turun langit ke??) sume benda nak kne beli ngn duit, kalau gne sistem barter cm zaman2 dlu, duit xde la penting sgt..hehe

2) Benda terakhir yang korang beli guna duit korang?
topup..huhu.. mase tu tinggal rm10 je..

3) Dimanakah tempat korang akan langsungkan perkahwinan korang dan apakah temanya nanti?
kat hotel 5 bintang...hohoho.. of course la kt uma ibu abah kan, afdal.. tema nak blu white..'peace means keamanan'

4) Adakah korang sedang bercinta sekarang?
hurmmm..hurmmm..hurmmm.. sejujurnya memang YE.. dengan ALLAH S.W.T. itu yg mutlak.. sebagai peneman pn da ade, dgn EN. S

5) Berapa lama korang akan mencitai kekasih korang?
insyaALLAH sehingga nyawa dikandung badan...

6) Dimanakah korang selalu jumpa kekasih korang?
xtau la.. jumpe time nak makan kot..

7) Novel/buku/majalah terakhir dibeli?
The Forbidden Game, L.J.Smith... (best cte die)..

8) Apakah nama penuh korang?
laily..ok x?? (penuh gak tu..ngeee)

9) Antara mak dan ayah mana korang lebih mesra?
dua2 sekali..

10) Namakan orang yang betul2 korang nak jumpa dalam hidup korang?
seorang yang dapat membimbing aku pada masa akan dtg.. (sape yerkk..)

11) Adakah korang basuh baju sendiri?
wash machine yang basuh bj sy..haha

12) Dimanakah tempat yang betul2 korang nak pergi?
banyak kot.. xtau nak pilih mane 1.

13) Pilih salah satu, peluk atau cium?
nak dua2.. utk org yang yg terpilih dan disayangi.

14) Beritahu 3 benda tentang orang yang beri tag
-mereka kawan sy
-sje suke2
- sy sayangkan diaorg..hehe

15) Lima benda yang paling disayangi dalam hidup anda?
- my Lappy
- handphone
- novel
- present dr parents
- teddy bear

16) Lagu yang paling anda suka dan selalu dengar?
korea, indon, indie..... n macam2 ag la, xterkata..

17) Bila tarikh lahir dan kat mana korang sambut tahun lepas?
17 November 1989.. kat uma je..

18) 5 rakan yang korang nak tag?
azie akma .. budak xmatang dalam bilik nie
ira ..roomate(achik) haha
syira .. kawan MSK
ainon .. kawan kelana siswa

Saturday, December 4, 2010

MERDEKA.....

yahoooooo....yahooooo...MERDEKA



cm best je kn ble da merdeka... exam sudah abes la, ley r enjoy pasni, bestnye... pasni holiday la..hahahahahaha
xsabar da ni nk blk.. nk wt pe ek time holiday nti, kne prepare awal2 nie.. walaupun holiday 3 week je, tp mase tu pntg beb, abeskan mase ngn family r.. duk uma terbongkang tido, tengok tv, makan...hehehe makin debab tahap badak r nek sem ni. xksh la, asalkan ht suke..kan3..


for today, jom release tension... utk hlgkan rase tension2 ni, wt frenz2 sy, jom g pasar malam ptg nie.. jalan2 cr jantan..kah3.. mlm ni kte wt parti liar plak, amacam, ade bran x?? wt jahat diam2 tau, wt bek pndang2..ok x?? acehhhh, aku la jd ketua setan jp ag ek.. xpe2, dosa len2..hahahaha..(nates2)..

haiiihhh yg penting da lepas sume paper.. merdeka...

Saturday, November 27, 2010

Da Graduate!!!!!!!!!!!!!!!!

AKU DAH GRADUATE.....jeng..jeng..jeng.. 
tp hanya palsu semata-mata la sbb aku hanya menyamar jd calon graduate je...kah3...
actually, my sis yg konvo da, bknnye aku...hehehe..

20.11.2010... konvo kt UNISEL in Batang Berjuntai, Selangor..hehe..

before amek konvo.. bergambar sakan dlu..
ade macam mak datin x??? hahaha...

konon siot, posing maut..


da nak masuk dewan..nervous3..hahahaha...acecece, mcm aku je yg mek konvo.. (perasan lebih doe)

~MY PICTURES~


control2..



wif my mum..
my sis

aku ikt skali sbb nye pastu abah ak hntr ak blk tg malim skali, nk exam kn..hehehe..
so dpt la kesempatan pakai jubah konvo wlupun bkn aku yg mek konvo nie..

....HaRRy PoTTeR MoviE....

harry potter yg latest da kuar pawagam....BEST3...


TAPI minggu exam nie....Arrrrgggghhhh xkire, ak nk tgk gak...hahahaha... xpyh ckp, memang da g tgk pn..kih3.. ak g tgk kt Times Square je, xley jauh2 nti asek nk jalan2 skali, hehehehe.. 

pny la excited nk g, berempat beb...aku, aim, azie n eira.. mlm tu siap kakak x bertauliah suh azie wt tentatif program ag..kah3.. nk wt solat tahajud ag..gler excited x???hahahaha... ok3, pg2 da bgun dlu sbb nk download cte korea, BOF.. best r cte nie.. da 2 hari berturut download sbb tenet lembab sgt, cte tu 25 episod pulak, fuhhh kerah tenaga nie nk download cte tu, xksh r sbb berbaloi, cte tu best gler..

hahahaha da melalut plak..ok2, pas da download cte, lbh kurg kul 8.30 kami pn siap2 nk g KL.. kul 8.50 da kuar tgu bas..pastu kami nek bas ke KL kul 10, smpi KL kul 11.15.. trus je g TS.. smpi TS, kami cr tiket wayang dlu la..hahahaha.. nak tgk cte harry potter pny pasal kn, kne la cepat.. dpt la tiket kul 12.20 p.m.. sblm msuk, kami g la jalan2 dlu.. pastu dlm kul 12.10 kami da msuk pawagam...

FUYOO!!!!!! awal2 cte da wt suspen...gler tul.. best r, rugi sape x g tgk cte nie..rs cm nk tgk ag je..tp cte die tergantung la sbb ad sambungan part2 tahun depan, xsbr nie..hehehe... pas da tgk tu, kami g solat dlu.. da solat, kami cr tempat mkn la..hahaha..g melantak McD..sdapnye, nikmatnye..huuhuu..

pas mkn tu, sesi bergamabar plak da... gler lame mek gmbr, dkt kul 5.30 p.m br nk grak g busten hang tuah..
pny la excited nk bergambar, mcm2 posing ade beb...hehehe...












azie, eira, laily n aim


rupe2nye sampai xsedar, hujan lbt gler kt luar tu, jd berlari2 la kami ke busten..bsah kuyup (xdela kuyup sgt pun).. dtg je busten, org tu suh nek bas trus, igt kan xkene bayar tiket bas, rs hepy la gak...tettttttttt tp rupenye die jual tiket dlm bas sbb hujan kt luar, sbb tu die suh nek bas dlu..kah3..(tu la niat asek nk free je)....
bas jalan kul 6, igtkn ley r smpi awl kn, dlm kul 7 ke tp jam plak kt KL, so smpi la kt uma lmbt ckt, kul 7.45p.m... smpi2 uma solat, pastu continue blk download cte BOF, xabs ag..hehehe...

pape pn, memang hepy kuar ngn korang sume la, org sush kt dlm dewan exam, kite ley plak g KL tgk wayang ea..kuang asam tul..hahahaha...

~TAMAT~

Wednesday, November 10, 2010

MySiS Ohhhhhhhhh....... MySiS

tolonnnnnnnngggggg!!!!!!  xdpt nak add subjek..huhuhuhu.. mysis, knp la kau selalu wt hal time add subjek, x kecian kah kau pada kami yg bersengakang mate semata2 krn kau... bantu la kami utk mengadd subjek nie..

KALAU TIDAK..................ak akan merajuk ngn kau, hahahahahaha...

png nye kpl asek duk tggu mysis nie bkak, ble la ley masuk ni.. dr mlm td tggu x bkak2 gak..sdh ooo..
mkn da, solat da, mandi pn da.. tgal nak add je blum..huhuhu
pape pn, doakan lah dpt add semua subjek, xde la terkejar2 sgt sem dpn nak add secara manual..

Tuesday, November 9, 2010

TunGGu NaK Add CourSe UnTuK Sem 4

huk3.. terbatuk2.. hahaha gedik tul minah yg tulis nie..
aduhh sebenarnya tgah tunggu kul 12 sebab nak add course nie, lamenye nak tunggu.. dari kul 9 td ak da ready on9, punya lah semangat kan..hehehe

tp xtau la ley add ke x nie, mst line busy gler2 nk dkt2 kul 12 nanti.. ak masih sabar menanti detik2 akhir jam 12 tgah malam..hihihi.. menanti dan terus menanti.. sambil2 tu bc la buku untuk exam 2 weeks ag, rajin x ak??(bc kulit buku je)..

Saturday, November 6, 2010

UppER 6 ArT 1


Upper 6 Art 1.... sje je nk gtaw yg aku dulu menjadi ahli tetap dalam class upper 6 art 1 tu...(hahahahaha.....)
Kalau nak tau class upper 6 art 1 nie mcm da pupus...that's mean????? jeng3... Maksud aku yg pupus tu bg pelajar melayu la..huhuhu.. kebanyakannya sume berbangsa cina.. So, ramai la kawan2 aku yg berbangsa cina nie..

mule2 tu, awal tahun la mksdnye..hehehe.. ramai gak la pelajar melayu, tp bile sorg2 kuar g poli la, SPA la, keje la n mcm2 lagi la.. pastu last2 tinggal tiga 3 org je perempuan melayu n itu termasuk la diri ku ini, sadis2..huk3..

haaa ni la gambar dak2 class ak.. mse nie rmai kn pelajar melayu..huhu yg berkilau tu sape ek??lupe la plak..meh ak knal kan satu2..

diri plg atas(dari kiri) : chee keong, khairil, munir, shahrill, amin, capiq, amirul niham, afiq n azmir..

diri kat tengah : ain, (yg nie aku lupe name die), malina, mardhiah, huda, (sape ek?? xdpt nk cam la), ah hui, wee chin, ah hung, (yg nie pn aku lupe name die)

duduk : hehehe yg tepi skali aku la.. then, arif (ketua pengawas), atzahri, akim, cikgu noraini lodin, en ismail jalis(pengetua kami), guru kelas kami, firdaus, angela, lupe gak r name die n yg last skali qistina.

ni la dak2 class aku, tgk skali mcm skema je kn, sume muke baik2..hahaha.. tp korg xtau nie la dak2 yg nakal nyer tahap 1st clas..kah3.. mmg pakar wt bisg dlm class xkire cikgu ade or xde.. Nie mase mule2 la.. mase nie mmg ramai ag..

Then, 3 bln selepas Upper 6 memulakan pembelajaran, mule la berkurang sorg demi sorg..huhuhu...
Hilang sorg2, now tinggal yg ade nie haa... 6 lelaki melayu, 3 perempuan melayu, 2 lelaki cina n 13 perempuan cina..huhuhu.. terpaksa la kami bergaul ngn dorg.. tp kn nsb baik la dorg x sombong, best gak la kawan ngn dorg nie..hehe..
Sowy la xdpt nak upload photo yg selepas 3 bln tu, huhuhu... tu r dak2 class upper 6 art 1, penuh dgn ragam, penuh dgn kenakalan, penuh dgn kelucuan.. skrg masing2 da bawak haluan sendiri.. 
Ape2 pn, ak harap korg tetap bahagia.. 
LOVE U ALL SO MUCH!!!! 

....Di KaLA iNi....

di kala ini.....tettttt!!!!!!! motif????????

xde motif pun..kuang3.. ak bosan je, xtau nak wt pe.... da nak exam nie tp buku, nota, bahan2 bacaan sume masih lagi menjadi hiasan.. ak pulak xtau da terbang ke mane(bulan kot), x ley nak msuk klu bc awal2 nie.. 

wlupun ak nie dikire pemalas gak la, terutamanya malas nak study (kata je da terbang sampai bulan) tp xdela pemalas sgt kot, study tu  adela sikit2 wlupun mcm siput, slow je..hehe.. xpela, asalkan study kan3..
agaknye macam ni la keadaan aku (bosan is bored) 






tekanan disebabkan terlalu bosan..
 



sush kan kalau holiday awal nie pastu baru terkial2 nak exam, better exam dlu baru holiday, masyukkk!!!!.. tp bst gak cmni, ade mase nak wt persediaan awal untuk exam (hanya berpura2 je tu).. pape pn, ak kena jd rajin sikit, xmau malas2 sgt, nanti sush diri sendiri gak yg tanggung kan.. to all my friends, selamat study untuk korg gak...CAYYOKK!!!!

SELAMAT MENGAHADAPI PEPERIKSAAN & GOOD LUCK KAWAN2..

APA ITU CINTA?????

apa itu CINTA???
orang kata klu kita kena panahan cinta, makan x kenyang, mandi x basah, tidur pun x lena...
tp aku x mcm kenyataan yg diberikan pun.. klu makan x kenyang tu makan angin namenye sbb tu la x kenyang.. kalau mandi x basah tu namenye mandi kerbau sbb tu la x basah.. kalau tidur x lena tu namenye bukan tidur sbb die tidur2 ayam jer...hahahahaha..

Bagi aku, cinta nie datang x diundang.. tgk2 da terase pulak cinta tu wujud.. 
Cinta nie memang x boleh diungkapkan dengan kata2, ia merupakan 1 perasaan halus yg memang wujud dlm jiwa seseorang tu, agknye la kot... aku main ckp je, xtau la betul ke x..hehehe... cinta itu indah kot walaupun kadang2 ada gak pertelingkahan antara satu sama lain tentang perkara2 yang tidak sehaluan.. tp yg penting cuba untuk saling memahami kan... Cewah, mcm doktor cinta pulak da..

Kata angin cinta itu kesejukan
Kata air cinta itu kesegaran
Kata api cinta itu panas yang membara
Kata Project poop cinta itu berjuta rasanya
Kata Kahlil Gibran cinta itu pengorbanan
 
Tapi kata ku…
Cinta itu kesungguhan hati
Cinta itu ketaatan
Cinta itu kesetiaan
Cinta itu kerelaan untuk memberi
Cinta itu kesediaan untuk menerima
Cinta itu Maha Karya Allah yang terbesar

Hidup tanpa cinta ni bagaikan ikan masin tanpa garam.. dussshhhh, da mule merepek.. aku pun x faham..kih3.. STOP!!!!

RamBut SaMa hITam... HatI LAin2

hurrmmm.. tu la manusia ni kan, wlupn rambut sama hitam, tp hati berlainan.. xmcm haiwan, mereka2 pn tau sygkan kwn die..hehehe..  kite nie xley nk ramal pe yg org len nk lakukan kn, xkirela sape2 pn.. TAPI hidup nie mmg xkn lgkap klu xde mslh, itu adalah KENYATAAN..(SERIUS AKU X TIPU KORANG) kah3...

ok2....... actually yg ak nk story nie tntg seorg kwn ak ni la...(kwn ag ke?) huhuhuhu... wtpe ade kwn klu ske tikam dr blkg kn, klu xde kwn cmni pn ag bgus, xknal ag la baik..rs cm xske je nk tgur die, tgk mke pn meluat.. hurmmm sush2, ade kwn rmai pn sush, xde kwn lgsg pn sush, nti xknal masyarakat plak..tul x?? ak bkn nk ckp pe la, ak tau ak pn bknnye perfect sgt smpi nk pertikaikan hal org len kn, xde la sume org ske kwn ngn ak nie.. ak pn ade kurg nye gak..

oppsssss...  cte pasal ak plak da...berbalik kpd story asal, ak nk ckp gram tu adela kn, ske2 ht je ckp ak nth pape blkg ak tp klu ckp ngn ak pny la baik smpi pijak semut pn xmati kn...(xperlu la ak nk gtaw ape yg die wt kt ak n sume org) tp klu korg kne mmg agk trase n menyesal ade kwn cm die nie.. ble sush cr kte, ble sng ske2 ht die je nk wt cmtu.. (ADAKAH ITU NAMENYE KAWAN) tidakkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!.. 

kwn2 ak yg len wlupn ade gak skt kn ht ak tp xde la smpi pe yg minah nie wt kt ak.. ape pny kwn da.. klu pasni die mtk tlg ke ape ke ak wt x layan jela, klu die skt sekalipn tgung la sorg2, xde sape da nk tlg ko.. die nie mmg sengaja buruk kn name die sndiri, mmg sje xnk ade org kwn ngn die agknye..

kdg2 tu ak gram ak wt je die trase, bgus klu die trase pe yg ak wt kt die tu.. igt kn nk bg die sedar ckt, tp rupenye x gak, die ckp pasal ak plak kt blkg, bknnye nk muhasabah diri ape yg die da wt tu, ade sbb r klu ak wt ko trase tu beb, sedar2 la diri tu pe yg da ko wt kt kwn2 ko nie, jgn selfish sgt.. sume nk ckp besar, sume nk menang.. mn ley cmtu beb, ko igt kwn2 ko nie xde perasaan ke.....try r klu ko duk kt tmpt dorg sume, pk la.. xsume org cm ko.. ckp tu biar beradab ckt.. ape besar sgt ke ko nie smpi nk bgga2 kan diri tu..klu ko rs ko x layak kwn ngn kami, cr la kwn yg layak kwn ngn ko tu, x perlu lah nk merendah2 kn org len.. apela hina sgt kwn ngn kami nie, ble ko sush cr kami gak.. klu nk ikt kn ht durjana ak nie, ko yg x layak kwn ngn kami pn, NAK TAU SEBAB APE??????????? huhuhu xperlu la ak ckp gak kn, pndai2 la pk... klu nk org ske kt kte, kte 1st dlu kne tyme org tu.. br la org ske kt kte.. ak sedar ak nie pn kdg2 xley tyme org gak tp ak cbe biar la sush cmne pn..

ye la, ko ley pk la stp org ade wt silap wt slh, skurg2 nye ko sedar pn da kre ok da.. kn ak da ckp ak pn xla perfect mane kn.. ak nk ckp mcm2, xley gak.. nti ade plak org cte mcm2 kt blkg ak ag.. ikhlas la klu nk kwn tu, klu xikhlas mmg hlg kwn r pasni..

xpela, klu ko xnk kwn ngn kami sume xpe.. ak redha je klu hlg kwn cm ko nie sbb xde mkne kami smpn kwn cm ko klu ko cmni (fhm2 jela kan) hehehe.. klu ko hlg, insyaALLAH rmai ag org yg ak xknal kt luar sne akn jd kwn kami (klu jmpela)..mmg persahabatan tu pntg utk semua org, xtau la klu ade org yg xksh lgsg klu xde sahabat nie.. agpn kte mane la ley hidup sorg2 kt dunia nie kn....

Kita selalu inginkan menjadi yg terbaik, tp kekadang org suka mengambil kesempatan diatas kebaikan yg kita berikan dan selalunya bertindak melampaui batas. Sgt2 sedih bila benda cmni terjadi...especially kalau di lakukan oleh orang-orang 'kepercayaan' ( walaupun x percaya 100%) hahahahaha. Byk kali dah berdepan ngn hal2 cmni. Kalau darah daging sendiri pn sanggup menjadi gunting dalam lipatan ini kan puak yg tiada pertalian darah kan????ehmm...Moga -moga ALLAH bukakan pintu hati untuk dia bertaubat.Moga ALLAH juga tabahkan hati org2 yang menghadapi dugaan seperti ini...(hehehehe skema tol ayat nie..).. sesungguhnya kehidupan kita ini penuh ngan tandatanya. Kita hanya mampu membuat perancangan dan prediction (lupa lak apa bahasa melayunya)

memang ape yg terjadi nie telah mematangkan diri ak dlm memilih kwn.. hari demi hari, tahun demi tahun kte nie makin membesar dan tau pe yg kte perlu dlm kehidupan nie... nie br ckt dugaan yg ALLAH bg kt ak, cmne plak dugaan mse da keje nti, mse da berkeluarga nti.. mcm2 dugaan yg akan dtg, kte knela bersedia utk hadapi semua tu.. moga pengalaman hr nie ley jdkn pengajaran ak utk lbh berhati2 pd mse akan dtg dlm menjalani kehidupan seharian...huhuhuhu

ak bersyukur ape yg ak ade skrg..(klu korg bc nie sure korg t'pk 'cm la baik sgt minah nie, pdhal sme je kot' -terutamanya yg kne btg hidung sndiri r-) xpela kata3 pe yg korg nk kata tu.. ak xheran.. nie kata2 dr ht ak sndiri.. sekali ak terkena ak akan igt smpi ble2, bknnye ak nie pendendam ( kadang2 panas baran gak kot)hehehe tp sbgai peringatan kpd diri ak sndiri..

Wednesday, October 27, 2010

HiDuP iNi TaK sEmEsTiNyA iNdAh...

kadang-kadang dalam kehidupan nie kite xkan slelalu dapat ape yg kite nak kn.. tul x??? ntah la.. aku pn xtau pe yg aku nak sebenarnye dlm hidup nie..

aku da ade family n kawan2 yg syg kn aku... terutamanya kwn sblh aku nie, AZIE AKMA..huhuhu..

kadang-kadang aku rs cm keseorangan je, aku pn xpasti knp aku ley rs cmtu tp stp org mst akan rs cmtu ble ht dier tgh runsing, nth pk pe la yg runsing sgt kn..huhuhu.. hurmmmm macam org kata kadang-kadang kite akan berada di atas n kadang-kandang gak kite pasti akan berada di bawah, hidup nie umpama roda yg berpusing, umpama bumi yg berputar mengelilingi matahari.. mmg hidup kite xkn perfect semuanya kn..



cm aku nie, tgk mood r.. ade time mst kite hepy, marah, skt ht, geram rs nk penyepak org pn ade.. kadang-kadang tu aku xdpt nk kwl perasaan aku sndiri, yg jd mgsa aku mst kwn aku yg sorg nie, AZIE AKMA... cowiii azie, bkn aku yg pinta sume tu terjadi n thanks sbb sbr je yg perangai bodoh aku nie.. nsb bek laa ko xcpt naik angin kn..hehehe.. syg ko lbh..hahaha

ntah la... kadang-kadang aku bosan ngn hidup nie.. hidup jauh dr family aku, hurmmm xbst nye.. tp nak xnk kne jauh gak kn.. smpi ble aku nak duk berkepit je ngn ibu abah aku, aku bknnye kck ag nk manje2.. sekurg2nyer aku duk jauh dr family aku, aku dpt hidup berdikari n jmpe kwn2 len gak.. tu pengalaman hidup namenye.. haissshhhhh... ntah la laily oiiii.. 

kadang-kadang aku suke hidup kt sini tp kadang-kadang tu wat kpl aku nie jd runsing je, ble aku runsing pk kn something tu mule la rs nak tension je.. aduyai sbr jela.. emosi tul aku nie kn.. ble aku bengang kt seseorg tu mule lah aku wt dekkkk je.. smpi kadang-kadang tu rs nk lari dr uma pn ade... bukannye aku nie sengaja cr masalah tp masalah yg cr aku, so aku nak lari ke mane.. aku nie mmg da byk sushkan sume org kn... kawan2, aku mintak maaf ea..

ibu abah kite mintak maaf, bukan niat kite nak susahkan hati ibu ngn abah... kite sayang kat ibu abah.. kite nie byk wt perangai yer???huk3... kite mintak maaf tau...

Tuesday, October 26, 2010

-IZINKAN ABANG BERNIKAH LAGI-

"Sayang, Abang minta izin untuk nikah sorang lagi," Aliyah yang sedang melipat kain, terdiam seketika. Mungkin terkedu. Adakah pendengarannya kian kabur lantaran usianya yang kian beranjak. Adakah dialog tadi hanya dilafazkan di dalam TV, sementelah TV juga dipasang. Tapi, ahh bukanlah. TV sedang menayangkan iklan Sunsilk, mustahil sudah ada siri baru iklan Sunsilk?

Dia menghela nafas panjang.

Dia memandang sekali imbas wajah Asraf Mukmin, kemudian tersenyum. Meletakkan kain yang telah siap dilipat di tepi, bangun lantas menuju ke dapur. Langkahnya diatur tenang. Segelas air sejuk diteguk perlahan. Kemudian dia ke bilik Balqis, Sumayyah, Fatimah. Rutin hariannya, mencium puteri-puterinya sebelum dia masuk tidur. Dahulu, semasa puterinya kecil lagi, rutin itu dilakukan dengan suaminya. Kini, anak-anak kian beranjak remaja. Kemudian, dia menjenguk bilik putera bujangnya yang berdua, si kembar, Solehin dan Farihin. Pengabisannya dia kembali kepada suaminya.

Asraf Mukmin hanya diam, membatu diri. Dia amat mengenali isterinya. Jodoh yang diatur keluarga hampir 16 tahun yang lepas menghadiahkan dia sebuah keluarga yang bahagia, Aliyah adalah ikon isteri solehah. Namun, kehadiran Qistina, gadis genit yang menjawat jawatan pembantu tadbir kesetiausahaan di jabatannya benar-benar membuatkan dia lemah.

"Kau mampu Asraf, dengan gaji kau, aku rasa kau mampu untuk beri makan 2 keluarga," sokongan Hanif, teman sepejabat menguatkan lagi hujah apabila dia berdepan dengan Aliyah.

" Abang Asraf, Qis tak kisah. Qis sanggup bermadu jika itu yang ditakdirkan. Bimbinglah Qis, Qis perlukan seseorang yang mampu memimpin Qis," masih terngiang-ngiang bicara lunak Qis.

Akhir-akhir ini, panas rasanya punggung dia di rumah. Pagi-pagi, selesai solat subuh, cepat-cepat dia bersiap untuk ke pejabat. Tidak seperti kelaziman, dia akan bersarapan berjemaah bersama isteri dan anak- anak. Aduhai, penangan Qis gadis kelahiran Bumi Kenyalang benar-benar menjerat hatinya.

" Abang , Aliyah setuju dengan permintaan Abang. Tapi, Aliyah nak berjumpa dengan wanita tu," Lembut dan tenang sayup-sayup suara isterinya. Dia tahu, Aliyah bukan seorang yang panas baran. Aliyah terlalu sempurna, baik tetapi ahh hatinya kini sedang mengilai wanita yang jauh lebih muda.

"Bawa dia ke sini, tinggalkan dia bersama Aliyah selama 1 hari saja, boleh?" pelik benar permintaan isterinya. Hendak dipengapakan apakah buah hatinya itu? Namun, tanpa sedar dia menganguk, tanda setuju. Sebab, dia yakin isterinya tidak akan melakukan perkara yang bukan-bukan. Dan hakikatnya dia seharusnya bersyukur. Terlalu bersyukur. Kalaulah isterinya itu wanita lain, alamatnya perang dunia meletus lah jawabnya. Melayanglah periuk belanga. Ehhh, itu zaman dulu-dulu. Zaman sekarang ni, isteri-isteri lebih bijak.

Teringat dia kisah seorang tentera yang disimbah dengan asid, gara-gara menyuarakan keinginan untuk menambah cawangan lagi satu. Kecacatan seumur hidup diterima sebagai hadiah sebuah perkahwinan yang tidak sempat dilangsungkan. Dan dia, hanya senyuman daripada Aliyah.

"Apa, nak suruh Qis jumpa dengan isteri Abang," terjegil bulat mata Qis yang berwarna hijau. "Kak Aliyah yang minta," masih lembut dia memujuk Qis.

"Biar betul, apa dia nak buat dengan Qis?" "Takutlah Qis, silap haribulan dia bunuh Qis!" terkejut Asraf Mukmin. "Percayalah Qis, Aliyah bukan macam tu orangnya. Abang dah lama hidup dengannya. Abang faham," Qistina mengalih pandangannya.

Mahu apakah bakal madunya berjumpa dengannya? Dia sering disogokkan dengan pelbagai cerita isteri pertama membuli isteri kedua. Heh, ini Qistina lah. Jangan haraplah jika nak membuli aku. Desis hati kecil Qistina. Hari ini genap seminggu Qistina bercuti seminggu. Seminggu jugalah dia merindu. Puas dicuba untuk menghubungi Qistina, namun tidak berjaya. Rakan serumah menyatakan mereka sendiri tidak mengetahui ke mana Qistina pergi. Genap seminggu juga peristiwa dia menghantar Qistina untuk ditemuduga oleh Aliyah. Sedangkan dia diminta oleh Aliyah bermunajat di Masjid Putra. Di masjid itu, hatinya benar-benar terusik. Sekian lamanya dia tidak menyibukkan dirinya dengan aktiviti keagamaan di masjid Putra.

Dulu, sebelum dia mengenali Qistina, saban malam dia akan bersama dengan Aliyah serta anak-anaknya, berjemaah dengan kariah masjid. Kemudian menghadiri majlis kuliah agama. Membaca Al-Quran secara bertaranum itu adalah kesukaannya. Namun, lenggok Qistina melalaikannya. Haruman Qistina memudarkan bacaan taranumnya. Hatinya benar-benar sunyi. Sunyi dengan tasbih, tasmid yang sering dilagukan. Seharian di Masjid Putra, dia cuba mencari dirinya, Asraf Mukmin yang dulu. Asraf Mukmin anak Imam Kampung Seputih. Asraf Mukmin yang asyik dengan berzanji. Menitis air matanya. Hatinya masih tertanya-tanya, apakah yang telah terjadi pada hari itu. Aliyah menunaikan tanggungjawabnya seperti biasa. Tiada kurangnya layanan Aliyah. Mulutnya seolah-olah terkunci untuk bertanya hal calon madu Aliyah.

Tit tit... sms menjengah masuk ke kantung inbox hensetnya. "Qis minta maaf. Qis bukan pilihan terbaik utk Abang jadikan isteri. Qis tidak sehebat kak Aliyah. Qis perlu jadikan diri Qis sehebatnya untuk bersama Abang.



Dibawah hensetnya, ada sekeping sampul besar.

Kepada: Asraf Mukmin, Suami yang tersayang...

Asraf Mukmin diburu kehairanan. Sampul berwarna cokelat yang hampir saiz dengan A4 itu dibuka perlahan.
---------------------------------------------------------------
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani.

Salam sejahtera buat suami yang tercinta, moga redhaNya sentiasa mengiringi jejak langkahmu. Abang yang dikasihi, genap seminggu sesi temuduga yang Aliyah jalankan pada Qistina. Terima kasih kerana Abang membawakan Aliyah seorang calon madu yang begitu cantik. Di sini Aliyah kemukakan penilaian Aliyah.

1. Dengan ukuran badan ala-ala model, dia memang mengalahkan Aliyah yang sudah tidak nampak bentuk badan. Baju- bajunya memang mengikut peredaran zaman. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tak sanggup Abang diheret ke neraka kerana menanggung dosa. Sedangkan dosa Abang sendiri pun, masih belum termampu untuk dijawab di akhirat sana , apatah lagi Abang nak menggalas dosa org lain. Aliyah sayangkan Abang...

2. Aliyah ada mengajak dia memasak. Memang pandai dia masak, apatah lagi western food. Tapi, Aliyah sayangkan Abang. Aliyah tahu selera Abang hanya pada lauk pauk kampung. Tapi tak tahulah pula Aliyah kalau-kalau selera Abang sudah berubah. Tapi, Aliyah masih ingat lagi, masa kita sekeluarga singgah di sebuah restoran western food, Abang muntahkan semua makanan western food tu. Lagi satu, anak-anak kita semuanya ikut selera ayah mereka. Kesian nanti, tak makan la pula anak-anak kita. Aliyah sayangkan Abang...

3. Aliyah ada mengajak dia solat berjemaah. Kelam kabut dibuatnya. Aliyah minta dia jadi Imam. Yelah, nanti dia akan menjadi ibu pada zuriat Abang yang lahir, jadinya Aliyah harapkan dia mampu untuk mengajar anak-anak Abang untuk menjadi imam dan imamah yang beriman. Tapi, kalau dia sendiri pun kelam kabut memakai telekung... Aliyah sayangkan Abang...

Abang yang disayangi, cukuplah rasanya penilaian Aliyah. Kalau diungkap satu persatu, Aliyah tak terdaya. Abg lebih memahaminya. Ini penilaian selama 1 hari, Abang mungkin dapat membuat penilaian yang jauh lebih baik memandangkan Abang mengenalinya lebih dari Aliyah mengenalinya.

Abang yang dicintai, di dalam sampul ini ada borang keizinan berpoligami. Telah siap Aliyah tandatangan. Juga sekeping tiket penerbangan MAS ke Sarawak. Jika munajat Abang di Masjid Putra mengiayakan tindakan Abang ini, ambillah borang ini, isi dan pergilah kepada Qistina. Oh ya, lupa nak cakap, Qistina telah berada di Sawarak. Menunggu Abang... Aliyah sayangkan Abg...

Tetapi jika Abg merasakan Qistina masih belum cukup hebat untuk dijadikan isteri Abang, pergilah cari wanita yang setanding dengan Aliyah... Aliyah sayangkan Abg.

Tetapi, jika Abg merasakan Aliyah adalah isteri yang hebat untuk Abangg.. tolonglah bukakan pintu bilik ni. Aliyah bawakan sarapan kegemaran Abang, roti canai.. air tangan Aliyah.

Salam sayang, Aliyah  binti Mohd Hazery.

Saturday, October 23, 2010

DALAM KENANGAN...

aduhhh bosannye hari ni, nk kate xde assigment, still ade assigment ag nie tp klu ngadap assigment je, mati otak la aku jawabnye.. da xtau nk wtpe kn, so baik ak tulis blog ni.. bgus kn, keje gak namenye drpd aku buang mase..

haaaaaa, ak tbe2 teringat plak kenangan silam mase MSK(minggu suai kenal) pengambilan pelajar baru dlu.. aku dipilih jd sekretariat time 2, tgh best2 cti kena dtg u awal plak.. terpaksa aku balik u 20.6 sbb kena berkursus dlu selama semggu, fuhhhhh lame tu.. tp mmg bst sgt2, aku dpt pengalaman br, dpt jmpe kwn br ag dr cos len2 r kn & ehem aku pn ade skali r.. dalam MSK, aku jd sekretariat sukan & persembahan.. mule2 tu aku teragak2 gak nk g sbb pnyla rmai kwn2 aku yg mohon, aku sorg je yg dpt.. adusssssssssss!!!!!!!!!!!!!!

nsb baik la ade cyg aku, so ade gak la kwn time mule2 tu kn, n nsb ak baik ag ble aku jd team skali ngn cyg aku, so aku xde la kaku sgt kn wlupn mule2 tu aku pasif je.. aku bkn nk ckp pela, tp aku ni sush ckt nk b'tegur ngn orang-orang yg aku br knal, jd syap jela kn.. lame2 tu, aku da mle mesra la, dorg pn sbnrnye kpl giler2 gak cm aku, so sng la.. lepas tu, kursus pn berjalan seperti biasa, dgr ceramah jela mgu 1st tu, bosan tu xtau nk ckp la.. wlupun bosan2, ade gak bnd yg aku blaja, sush gak nk smbut pelajar br ni, teringat dlu time mule2 aku msuk upsi ni, blur je...hahaha

minggu 1st, masih dalam 1 team ag.. conok cgt2 mase ni... tgk kami, hepy je kn..hehehehehe

mgu kedua, kami da kena wt gerak kerja mengikut team masing2, team kami da kena berpecah kpd dua kumpulan, 1 kumpulan akan bertugas di kolej kz n kab manakala 1 kumpulan ag bertugas di kolej kuo n khar... mase nie mmg da btl2 busy dgn wt skrip untuk persembahan mahasiswa n mahasiswi br ag, cm da xckup mase.. ngn post motem ag, spi tetido2 kteorg. mmg lmbt sgt tdo... klu dpt tdo 2 3 jam tu da kre baik sgt la tu.. kami mengharapkan team kami ley lakukan yg terbaik la wlupn byk kesulitan yg berlaku.

kami masih boleh tersenyum walaupun pnt gler waktu ni.. -group anak2 beruang-


walaupun slalu gak la kena tegur ngn orang-orang atas tp kami ambik teguran itu sbgai iktibar utk kami melangkah lbh jauh ag pd mase akan dtg, kami da lakukan yg terbaek dlm mgu gerak kerja ni...
kami da bersedia bertugas di tempat msg2 sbb hr ni adalah hr terakhir kami sama2 lakukan gerak kerja ni, pasni sume da kena wt keje kt kolej masing2..huhuhuhu

skrg da tbe mas yg ditunggu2, mahasiswa n mahasisiwi baru akan mendaftar pd hari ni, 4.7.2010.. nervous sgt2 waktu ni, dala ramai yg akan mendaftar, ngn ragam ibu bapa ag.. kena byk saba la jwbnye..

aku n my adik, diha..hehehe


tgh tgu pelanggan yg nk mendaftarkan diri, fuh3..


smpt ag berposing mase bertugas kn..ish3..


ni la kumpulan kami, sehati dan sejiwa... saling bekerjasama dlm 1 kumpulan.. cayokkk2!!!!!!


ni ayah beruang kami, tgh bg ceramah mase ni..hahaha.. smpi berkerut2 muke alya dgt ceramah ayah kami, mst tgh pk pe yg ayah tgh ckp ni kn..kih3..
 yg tgh2 tu ley wt muke do know die je..

ley bergurau senda ag time ni.. tgk yg belakang tu, cm nates da...hahahaha(guraw jerk)..


tgh menunggu mahasiswa n mahasiswi yg berminat utk melakukan persembahan pada malm bintang..
mana la sume bakal2 pelakon ni, xkn xde sorg pn yg berminat kn..huhu


sampai tetido ayah kite ni, pnt sgt kot.. xckup tdo plak tu.. cian3..


kumpulan pelajar yg berdaftar kolej.. ramai kn.. sesak nk tgk..


walaupun pnt sgt2 mase tu, kami gagahkan diri kami utk sentiasa memberikan senyuman yg plg manis, mables la..cewahhhh.... da selesai sesi pendaftaran mahasiswa n mahasiswi baru, kami pn balik berehat jup kt dlm blik sbb mlm tu da ada aktiviti ag.. fuhhh3.. kena tahan smpi abs orientasi ni, lame gak tu kn.. smpi 8 hb...mlm tu da kena tarik mereka yg mendaftarkan diri utk mlm persembahan.. kami kena bwk mereka ke kampus untk mendengar sedikit taklimat... dkt kul 11 lbh gak la abs taklimat tu.. da abs taklimat, kami balik semula ke kolej msg2.. pastu ada post motem plak, kami dpt msuk bilik pn da dkt kul 2 pg..hurmmmmm.....


hr last orientasi mmg bst... sbb mlm tu ada malam bintang iaitu malam persembahan dari mahasiswa n mahasiswi br.. dpt tgk dorg wt persembahan.. mcm2 gelagat time tu, kelakar.. aku plak berkejar2 nk wt persediaan utk kump persembahan aku dari kolej kuo.. dorg mmg sporting sgt2, suke sgt wt aku gelak besau... dala mlm tu ujan, jd makin sush la aku nk bergerak sana sini, smpi bj aku pn da kotor mlm tu.. sabar jela kn.. sblm persembahan tu, aku byk kali igtkan kt anak buah aku, tkt dorg lupe step nk masuk pentas..

fuuuhhhhhh, akhirnye abs gak persembahan dari kump kuo.. so, kena tgula smpi abs majlis.. da last tu, br diumumkan pemenang.. huk3 kump kuo xmenang.. tp xpe la asalkan aku hepy ngn anak buah aku mlm tu.. sbnrnye kami xmengharapkan kemenangan pn, kami just nk suke2 je kn3..hehehe....
walaupun xmenang, anak buah aku xksh pn.. pengalaman baru dorg ckp.. bst dpt knal ngn dorg.. n smpi ke hr ni aku ade gak berhubg ngn anak2buah aku tu..

aku pn rindu nk kumpul same2 ngn team sukan & persembahan.. bstnyer..
ape2 pn, aku rs bst sgt2 dpt pengalaman cmni.. tata titi tutu...

Thursday, October 21, 2010

GI PESTA KONVO


mlm sabtu hr tu aku ngn rooomate aku azie, ira n aim g pesta konvo.. mmg best sgt2 g ngn dorg..rupenye masing2 mmg xmatang ag, hehehe.. klu nk tau aku n yg lain2 ade gelaran, aim kteorg plg kakak xpun along la, aku plak jd angah, ira yg ketiga (achik kot) n azie (ucu rsnye)..cm adk beradik la plak.. tu la kn adk beradik tp kt cni jela, ble blk kg sume tukar blk da...

da3, berbalik kpd cerita asal aku.. mase kt pesta konvo tu kteorang g la lepak2 la kt pdg tgk gelagat org, cm polis plak da, hehehe.. then, aku tertarik pada 1 benda ni, benda ni cm permainan kanak-kanak, dala ade lampu warna warni tp mmg nmpk cm best bnda tu, pastu ape ag aku g bli la bnda tu, x peduli la pe org nk kata, mle2 aku sorg je yg excited nk main, ble da main2 tu kwn2 ak plak menyibuk...hahahahaha tumpang sekaki skali, tp yg xley tahan nye mule2 tu kwn2 aku ckp aku beli bnda tu cm bdak2 je, dorg ckp aku ni cm bdak kecik ag tp last2 dorg pn men gak...hahahahaha kn da kantoi, kata aku ag. kami g la main permainan tu kt pdg bersama2 bdak2 kecik yg laon, hehe trase cm mse dulu2 je, mse kecik2.. sume perkare yang dibuat xde sape nak mrh kn..

pas da puas main tu, kteorg jalan2 plak cr mkn, teorg mkn A & W, fuhhhhyyoooooo sdap gler la, jd mkn la kteorg kt pdg tu, pastu msg2 letih kteorg nk blk, tu pn da kul 10.30mlm, da mlm sgt kn... tp aim ngn ira je blk dlu sbb aku nk g jmpe kakak2 senior aku mse aku sem 1 lu, kakak tu amek konvo, sbb tu dorg dtg.. azie plak teman ak jmpe kakak2 tu sbb xkn aku nk kne blk sorg2 plak kn nti.. pas da lme tgu, br la kakak2 senior aku tu muncul, bst gak la sbb da lme sgt xjmpe, smpi ngalir2 air mate.. pas nk borak2 ngn kakak senior ni, aku ngn azie pn mtk izin blk uma lu la sbb da mlm sgt k.. tp ape2 pn hepy gak dpt jmpe ngn kakak senior tu.. ak tgk cm bst je mek konvo, huhuhuhuhu TERINGIN nyerrrrrrr nk konvo gak..hahahaha da xsbr da ni, ble la ley dpt kn..


bajet cmey la tu aim....hampeh.....

pe yg si azie ni buat... cm kanak2 riang je, reti2 la yg ko tu da besau...hahahaha

my roomate... azie, saya, iera n aim.

then, dalam kul 11.30 aku ngn azie pn blk.. hr tu mmg bst sgt2, dala dpt abskan mse ngn adik beradik roomate aku ni, ley jd gler layan kpl dorg.. pas da smpi uma tu, aku pn da ngntk, pas solat aku pn tdo la..hehe.. ok la, cerite pn da abs, so kne ttp la.. kte jmpe lain kali yer... bye2..:)